Anasayfa / Organik / Türkiye’deki Organik Tarım
organik-tarım-organikciyizbiz (2)

Türkiye’deki Organik Tarım

organik-tarım-organikciyizbiz (2)Ülkemizde organik tarım için ilk adımlar 1980’li yılların ortalarından itibaren Avrupalı organik tarım firmalarının liderliğinde sözleşmeli tarım sistemi ile atılmıştır.

 

İlk olarak ise ihracata yönelik, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve fındık üretilmiştir. İlk kez organik tarım faaliyeti Manisa Tekelioğlu Köyünde 1986 senesinde muhtarlığın belirttiği alanda örnek organik ürün yetiştirilmesiyle başlatılmış oldu. 1986 senesinde ilk organik kuru üzüm üretimi projesi hayata geçirilmiştir. Bu faaliyeti, 1987 yılında organik incir projesi takip etmiştir. Kurumsal ve hukuki düzenlemeler neticesinde, Türkiye hayata geçirilen organik tarım sektörünü 3 ayrı dönemde incelemek mümkündür.

  • Birinci dönem 1984-1993 yılları arasında, herhangi bir ulusal hukuki düzenleme olmadan yapılmıştır. Ülkemiz organik tarımla yeni yeni tanışmakta olup, üretim ithalatçı ülkelerin kurallarına göre devam ettirilmiştir.
  • İkinci dönemde 1994-2002 yılları arasında, yönetmelik düzeyinde bir takım gelişmeler yaşanmıştır. Ayrıca bu dönemde organik tarım faaliyetleri bilhassa Ege bölgesinde gelişmeye ve yayılmaya başlamıştır.
  • Üçüncü dönem ise 2003’den günümüze kadar olan yıllardır ve 03 Aralık 2004 tarihinde Organik Tarım Kanunu yayımlanmıştır. Bu kanunu takip eden ise, 10 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğidir.

organik-tarım-organikciyizbiz (11)Geçtiğimiz senelerde ise ürün yelpazemizde büyük genişlemeler olmuştur. Sert kabuklu ve kuru meyveler, dondurulmuş meyve ve sebzeler, yaş meyve ve sebzeler, bakliyat ve baharat üzerine de üretim ve ihracatımız başlamıştır. Bu çeşitliliklerin yanı sıra gülsuyu, gülyağı, zeytinyağı, pamuk ve tekstil ürünlerinin üretim ve ihracatı da hız kazanmıştır.
Organik tekstil sektörü, organik pamuk üretiminin fazlalaşması ile giderek önem kazanmakla beraber, son senelerdeyse organik ürün yelpazesine organik bebek tekstili, yatak, havlu ve ev tekstili de eklenmiştir. Organik bebek mamaları, bebek giysileri, bebek kozmetikleri ve oyuncaklara olan aşırı talep, özellikle 0-12 aylık bebekleri olan ebeveynlerin bu konudaki hassaslıkları sebebi ile yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de giderek fazlalaşmaktadır.
TÜİK verilerine göre 2011 senesinde organik tarım geçiş süreci de dâhil toplam ürün sayımız 225, toplam çiftçi sayımız ise 42,460, organik tarım yapılan alanın toplamı 614,618 hektar ve toplam üretimimiz 1.659.543 tondur. Ülkemizde çiftçilerden organik tarım yapanların sayısı ise her geçen gün artmaktadır.

Organik Gıda Üretiminin Artış Sebepleri
Tüketicilerin Gıda Güvenliği ile Alakalı Endişelenmeleri
Bununla İlgili Ana Başlıklar Şöyledir:

  • Pesti sit
  • Antibiyotik
  • Hormonlar
  • GDO
  • Geleneksel tarımın çevreye olan olumlu ve olumsuz etkileri
  • Teşvik eden ve destekleyici devlet politikaları
  • Teşvik eden mevzuat

organik-tarım-organikciyizbiz (17)

Marketlerden Alışveriş Yapan Tüketicileri Türkiye’de 4 Gruba Ayırmak Mümkündür:

  • Temelde fiyata hassasiyet vardır. Birçok organik ürün %30-40 oranında diğer ürünlerden daha pahalıdır.
  • Popülâsyonun %15’lik oranı sağlığına duyarlı ve bu ürünleri alma arzusunda olan grubu meydana getirmektedir.
  • Hipermarketlerde organik ürünler için kioskların açılmasını benimsenmekte, ama tüketicinin eğitime ihtiyacı olduğu ön görülmektedir.
  • Birçok tüketici hala ürünlerin kesinlikle sağlıklı olduğuna inanmaktadır. Şehirlerde yaşayan pek çok aile bazı temel gıdaları doğdukları ve ya büyüdükleri kırsal kesimlerden getirtmektedir.

İhracat yaptığımız ülke sayısı ise 32’ye çıktı. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Danimarka ve Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkeleri en önemli ihraç pazarlarımızı oluşturmaktadır. En çok ihraç edilen organik ürünlerimiz kuru üzüm, dondurulmuş meyveler ve kuru kayısıdır. Aynı zamanda organik pamuk, organik mercimek ve organik nohut ihracatımızda dikkat çekici bir yere ulaşmıştır.
Karadeniz bölgemize has fındık, organik tarım yöntemiyle de üretilmek suretiyle yeni bir ihracat alanı elde etmiş ve bu yerini kararlı bir şekilde korumaya devam etmektedir.
Ülkemiz her ne kadar organik ürün ihracatında önemli bir yere sahip olmuş olsa da bir takım organik ürün ithalatımız da mevcuttur. Çek Cumhuriyeti, Almanya, Belçika, Polonya ve İsveç gibi ülkelerden çocuk maması, makarna, konserve, reçel, ekmek, çikolata, çay çeşitleri ve hayvansal ürünler ithalatı gerçekleştirilmektedir.

 

Bir öncesi yazımız olan Organik Muzun Besin Değerleri başlıklı makalemizde organik muzun besin değerleri ve faydaları hakkında bilgiler verilmektedir.

 

Facebook İle Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız 1 Değerlendirme, Puan Ortalaması: 5,00
Loading...

İlginizi Çekebilir

org-antiagin

Organik Kozmetik Ürünlerin Faydalarını Biliyor musunuz?

Hanımların çoğu kozmetik ürünler kullanmaktadır. Cilt için önemli olan ise hem doğal olmak hem de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir