
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte arıların çalışma zamanı geldi. Arılar kış aylarında sıcaklık 14 derecenin altına indiğinde kendilerini uyku moduna alırlar ve çok az miktarda enerji harcarlar.
Arılar kış aylarını atlatabilmek için salkım yaparak kendilerini soğuktan korurlar ve kış uykusu olarak tabir edilen uyku halindedirler. Ancak arılar diğer canlılar gibi uyumazlar.
Bahar aylarının gelmesi ile arılar istirahat halinden çıkarak çalışmaya başladı. Arılar dünyanın en çalışkan hayvanları arasında ilk sıralarda yerini almakla beraber insan ırkı içinde önemli katkılar sağlamaktadır.
Geçtiğimiz yıl arı kovanlarının sayısını göz önünde bulunduracak olursak Ülkemiz tarihinin en çok bal üretiminin sağlandığını söyleyebiliriz. Bu sene bal üretimi bir çok olumsuz nedenlere rağmen 2015 yılına nazaran 2016 yılında da eş değer bir rakam yakalanması bekleniyor. Bu durum arıcıların yüzünü şimdiden güldürmeye yetti.

İlk etapta kestane balı üretimine başlayan arılar yoğun bir çapa içerisine girmiş durumdalar. Kestane balını arılar dağlık alanlardaki kestane ağaçlarında bulunan çiçeklerden aldıkları polenler ile elde etmektedir. Kestane balı uzmanlar tarafından insan vücuduna birçok faydasının olduğunu belirtiyor. Kestane balı, bal çeşitleri içerisinde en değerli ballar arasında yer almaktadır.
Türkiye genelinde yaklaşık 60 bin hane bu sektörden hayatını kazanmaktadır. Biz tüketiciler olarak bal ürünlerinin organik olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Şunu bilmeliyiz ki her canlının kendi alanında uzman olduğu dallar vardır. Arılarda bal yapma konusunda uzmanlardır ve hiç bir insan arılar kadar kaliteli ve sağlıklı bal yapamaz.
Bir öncesi yazımız olan Organik Tarım İçin Sertifikasyon Süreci başlıklı makalemizde Organik tarım süreci hakkında bilgiler verilmektedir.
2 yorum
Geribildirim: Tarımsal Ürünlerin İzlenebilirliği » Organik Blog | Organik Ürün | Organik Alışveriş | Organik Gıda
Geribildirim: Organik Muzun Besin Değerleri » Organik Blog | Organik Ürün | Organik Alışveriş | Organik Gıda