Anasayfa / Beslenme / Yüksek Miktarda Lif İçerdiğini Bilmeniz Gereken 10 Önemli Besin

Yüksek Miktarda Lif İçerdiğini Bilmeniz Gereken 10 Önemli Besin

Lifli gıdalar ile tüm sorunlarınıza çare bulun

Kan şekerini dengeliyor, kolsterolü azaltıyor, bağırsakları düzenliyor, hatta kanseri önlüyorlar. Bir ilaç olsa kapış kapış alacağınız bu gizli mucize aslında çok da sıradan: Lifli gıdalar. Peki bu lifli gıdalar aslında neler, en çok lif oramnı yüksek yiyecekler hangileri?

Kadınlar için 25, erkekler için 35 gram tüketme asgari limiti bulunan lifli gıdaları gün içerisinde belki daha fazla belki de daha az alıyorsunuz. Ancak ne olursa olsun hayatınızda yer vermeniz gereken bu besinleri öğrenseniz iyi edersiniz. Organik ürünler arasından tercih ettiğiniz takdirde her bir maddenin çok daha etkili ve faydalı olacağını da hatırlatmakta fayda var.

Yulaf ezmesi:

Pratik bir kahvaltı için akla ilk gelen seçenek olan yulaf ezmesinin faydaları yüksek lif içeriğine sahip olmasından ileri geliyor. Kolesterolü düşürücü ve gün içinde de sindirimi düzene sokucu özelliği ile yulaf ezmesini artık daha sık tüketmeniz gerektiğini biliyorsunuz.

Bulgur:

Lif içeriğinin yanı sıra protein bakımından da oldukça zengin olan bulguru gün içinde bir bardak kadar tüketmek 8 gram lif almanız demek. Bulgurun hem tok tutan hem de hafifleten yapısı sayesinde salatalardan kısıra kadar birçok tarifte kullanılabiliyor olması da bir diğer avantaj.

Elma:

Oldukça sıradan, yaygın ve basit, ancak çözüm: Elma. Elma tüketmenin faydaları sayarak bitmiyor desek yeri. Ancak bizi en çok cezbeden yanlarından biri yüksek lif içeriği. Elmayı avantajlı kılan bir diğer yanı da su oranının da yüksek olması sayesinde bünyede liflerin daha kolay çözünüp emilmesini sağlaması. Bu nedenle organik elma tüketerek daha etkili bir fayda almaya çalışmanızda fayda var.

 

Brokoli:

Türk damak tadına uydurmak için hala birçok farklı tarifle deneyip dursak da nasıl tüketirsek tüketelim brokolinin yeri bambaşka. 200 gramında 2 gramını liflere ayıran içeriği le brokolinin haşlandığı takdirde lif oranının azaldığını hatırlatmakta fayda var.

 

Ispanak:

lifli gıdalar

Sağlıklı beslenme dendiği anda akla ilk gelen maddelerden olan ıspanağın mineral ve vitamin gibi şif oranı da yüksek. Gün içerisinde farklı öğünlere birer kaşık ıspanak ilave etmeyi unutmamanızı tavsiye ederiz.

Havuç:

Düzenli olarak tüketildiği takdirde kan şekerinin de dengelenmesi için kullanılan havuç bu faydasını elbette lif içeriğine borçlu. Orta boylarda bir havuç sayesinde günlük lif ihtiyacınızın %7’sini karşılamanız mümkün.

 

İncir:

Meyveler içerisinde her ne kadar değeri bilinmiyor olsa  da lif oranı konusunda listemizde yer almaya hak kazanan incir, kuru halde tüketildiğinde liflerin şekeri dengeleyen özelliğini yok edeceğinden taze olarak tüketilmesi gereken meyvelerden.

Bir önceki yazımız olan Vücudunuz Alarm Veriyor: İşte Beslenme Yetersizliğinin 4 Büyük Belirtisi ile beslenme yetersizliğinin belirtilerini öğrenebilirsiniz.

Facebook İle Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız 1 Değerlendirme, Puan Ortalaması: 5,00
Loading...

İlginizi Çekebilir

likopen nedir

Organik Bir Sağlık Mucizesi: Likopen

Likopen nedir, neden faydalıdır? Domates yalnızca sofralarımızın lezzet vazgeçilmezi değil, birçok hastalığın da şifası. Sofralardaki …

2 yorum

  1. ellerinize sağlık çok yararlı bir yazı olmuş.. Organik sevenler için son paylaşım faydalı olabilir 🙂 bana da beklerim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir