Organik tarım başlangıcı 20. yüzyılda gelişme göstermiştir. Çevre bilinci ve ozon tabasındaki incelme ve dünya geleceğinin tehlikeli olmaya başlaması 20.yüzyılda gündeme gelmiştir.
İleri ki yüzyıllarda tarımın olumsuz etkileri görülmeye başlandığı için artık her ülke kendi çapında organik tarımı geliştirmeye başlamıştır. Eski zamanlarda çok çeşitli yöntem ve teorilere astrolojide eklenince ay ve yıldızların üretime etkisi sağlanınca ortaya ekoller çıkmıştır. Bunun sonucunda çevre dengesi korunarak bitkisel ve hayvansal üretim sonrasında aile işletmeciliği oluşmuştur.
1. ve 2. Dünya Savaşları arasında gündemde olan organik tarım 1950 yılından sonra ABD’nin Marshall yardımı ile önemini yitirmiş ekonomik katkılar ve aşırı desteklemeler sonucu entansif tarım yapılmıştır. Daha sonra makineler, kimyasal ilaçlar ve gübreler kullanılmaya başlandı. 60’lı yılların sonunda Avrupa topluluğunun uyguladığı tarım destekleme, 1970 yılında kimyasal gübre ve pesti sitlerin bulunmasıyla tarım iyice gelişmiştir. Yeşil devrimde açlık sorunları meydana geldiği için 1979 yılından itibaren DDT grubu pesti sitlerin kullanımı ABD ve tüm dünyada yasaklanmıştır. Daha sonra doğal denge ve insan sağlığının bozulduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır.
1980 yılından sonra tüketicilerin baskısı sonucunda ticari boyut kazanmıştır. ABD’de 0-2 yaş grubu çocukların mamasında organik tarımı zorunlu tutmuştur. 24 Haziran 1992 yılından itibaren sertifikasyona ve kontrol altına iyice alınmıştır. Bunun sonucunda gerekli dosya ile Avrupa topluluğuna başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin çevreyle ilgili metotlarla üretilmesine ilişkin yönetmenlik 24.12.1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Aksaklıklar sonucunda 29.06.1995 tarihli bir yönetmenlik ile değişiklikler yapılmıştır. 11.07.2002 tarihinde organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmenlik yürürlüğe girmiştir. Organik tarım kanunu 03.12.2004 tarihinde resmileşmiştir.
Bir öncesi yazımız olan İyi Tarım Uygulamasının Kapsamı başlıklı makalemizde İyi Tarım Uygulamaları ve Sertifikasyonu hakkında bilgiler verilmektedir.
2 yorum
Geribildirim: Organik Tarımda Durdurulamayan Artış » Organik Blog | Organik Ürün | Organik Alışveriş | Organik Gıda
Geribildirim: Organik Tarım Artık Evlerde » Organik Blog | Organik Ürün | Organik Alışveriş | Organik Gıda