Anasayfa / Veganlara Özel / Vegan Beslenme Nedir Faydaları Nelerdir?
vegan-beslenmenedir-organikciyizbiz (1)

Vegan Beslenme Nedir Faydaları Nelerdir?

vegan-beslenmenedir-organikciyizbiz (2)Vegan terimi, ilk defa 1944 yılında Donald Watson tarafından kullanılmıştır. Veganlığın amacı, hayvan ürünlerinin beslenme, giyim veya diğer alanlarda kullanımının hayvan sömürüsünü engellemek amacıyla önüne geçmektir. Veganlar, süt, peynir, tereyağı gibi içerisinde herhangi bir hayvani ürün bulunan hiçbir gıda tüketmez, deri ve kemikten üretilmiş hiçbir ürünü kullanmazlar. Bunlar yerine bu ürünlerin bitkilerden üretilmiş muadillerini kullanırlar.

Bunun yanında, evrimsel araştırmalar insanın etçil bir canlı olmadığı; sağlık alanındaki bazı araştırmalar ise, hayvansal ürünlerin insan sağlığına zarar verdiği ve ömrünü kısalttığı yönünde iddialarda bulunmaktadır. Bu iddialarla birlikte vejetaryen beslenmenin de bitkisel ürünlerle birlikte sadece süt ürünleri tüketen “lakto”, sadece yumurta tüketen “ovo” gibi türleri ortaya çıkmıştır. Bu yazıda veganlığın veya bitkisel beslenmenin bahsedilen bazı yararlarını ele alalım.

vegan-beslenmenedir-organikciyizbiz (3)

Hayvansal ürünler, kolesterol ve doymuş yağdan oldukça zengindir. Bunların fazla alımı ise başlıca kalp-damar hastalıklarına, damar tıkanıklıklarına yol açar. Bitkisel gıda tüketimi bu açıdan damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol riskini azaltır. Bitkisel gıdalarda mineral oranı hayvansal gıdalara oranla daha yüksek, tuz oranı daha düşüktür. Bu da başlıca hipertansiyonun önüne geçer. Aynı zamanda bitkisel gıdalar, antioksidan denilen ve kansere karşı koruyucu olarak bilinen ürünlerce zengin olmasıyla kansere yakalanma riskini de azaltır. Bitkisel gıdalardan elde edilen enerji hayvansal gıdalardan edilene oranla çok daha az olduğu için, obeziteye ve tip-2 diyabete karşı da bitki kaynaklı beslenme iyi bir çözümdür. Bütün bu sayılanların yanı sıra, hala saf bitkisel veya hayvansal beslenmenin tamamen yararlı olduğunu kanıtlayan bir çalışma yoktur. Bu konuda birçok uzman halen farklı görüşlere sahiptir.

 

Bir öncesi yazımız olan Üniversite Bahçesinde Organik Tarım başlıklı makalemizde Üniversite Bahçesinde Geliştirilen Organik Tarım hakkında bilgiler verilmektedir.

Facebook İle Yorum Yap
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız 1 Değerlendirme, Puan Ortalaması: 5,00
Loading...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir